TALBOT LAGO TEARDROP

Home / TALBOT LAGO TEARDROP

Fragment

 

Mijn voorliefde voor body’s is altijd uitgegaan naar de vrouwelijke lijn. Mijn Talbot-Lago T150C SS Teardrop  uit 1937 spant daarin de kroon! Ook wat elegantie betreft. Om over haar waarde maar te zwijgen. Als rijdend beeldhouwwerk werd ze in de late dertiger jaren gezien als het meest exclusieve prototype van een auto. Haar sensuele, ronde vormen én haar racekwaliteiten werden wereldwijd geroemd. Ze is wulps. Art-deco. Flamboyant. Stijlvol. En vormbepalend. Of het ontwerpersduo Figoni & Falaschi de donkerte van de oorlogsjaren  hebben voorvoeld, is de vraag. Hun tegengif was in elk geval wel kleur en een chique, dynamische uitbundigheid. Voor de oorlog was de Teardrop een exclusieve droom van de happy few.

Talbot Lago

Technische beschrijving

 

De  Goutte d'eau  wordt deze uitzonderlijk fraaie carrosserie genoemd,  in het Engels heet  ze  de  Teardrop, de traan.  Het is een creatie van de Parijse carrosseriebouwers Figoni & Falaschi. In hun tijd waren ze  beroemd  om hun flamboyante carrosserie ontwerpen. Achter het stijlvolle uiterlijk van de Talbot Lago T 150 gaat een pure krachtpatser schuil. Onder de motorkap zit een vier liter zes cilinder motor  van 160 pk.

 In de late jaren dertig deed de vloeiende lijn bij alle Franse designers zijn opgang, maar niemand paste die steil zo exorbitant toe als de in Italië geboren Giuseppe Figoni. Hij ging samenwerken met de zakenman Ovidio Falaschi. Vanaf 1935 creëerden ze samen één van de meest productieve en succesvolle Franse bedrijven: Figoni & Falaschi. Helaas was hun succes door het tijdsgewricht van korte duur. Na de oorlog was er geen vraag meer naar de peperdure, speciale koetswerken. De zelfdragende carrosserie met een nieuwe functionaliteit kwam in opmars. Figoni en Falaschi gingen uit elkaar. De laatste keerde terug naar Italië en Joseph Figoni runde na de oorlog een gewone garage.

De Teardrop blijft een van de meest opmerkelijke ontwerpen van de jaren dertig. Met zijn onafhankelijke voorwielophanging, lichtgewicht constructie, uitstekende remprestaties en lage rijhoogte was zijn chassis ook nog eens gericht op het leveren van stevige concurrentie op de racebaan. De auto veroverde in 1938 een derde plaats op Le Mans. De Teardrop profiteerde van de rijke ervaring die de Talbot fabrieken in de motorsport al hadden opgedaan. Tijdens het productieproces speelde Figoni voortdurend met de esthetiek en functionaliteit van de ontwerpen, waardoor er verschillende variaties op verschillende chassis werden geplaatst. Van de Teardrop zijn zestien exemplaren vervaardigd. Na de oorlog werd de Talbot Lago T150 verkocht aan de coureur Rob Walker.