Fragment
Nogal wat nazi-officieren die op haar racekwaliteiten kickten, beschikten niet over de juiste rijtechniek. Ze vlogen uit de bocht en knalden zo in hun Tsjechische bolide tegen een boom of een ander obstakel. Geen Heil Hitler maar Heil Petrus! Het verhaal gaat dat der Führer het gebruik van de Tatra 87 uiteindelijk verboden heeft. Geen auto die zoveel herinneringen bij me oproept als dit racewonder.
Technische beschrijving
De avantgardistische stroomlijnvorm van de Tatra 87 doet nog het meest aan een vis denken, zeker door de grote vin achterop. De drie koplampen aan de voorkant zijn al even kenmerkend voor dit bijzondere model. De Tatra 87 werd van 1937 tot 1950 geproduceerd. De Oostenrijkse ingenieur Hans Ledwinka trad in 1921 in dienst als technisch directeur bij het Tsjechische Tatra Concern. Hij is de uitvinder van het ruggengraatchassis en pionier op het gebied van aerodynamische carrosserieën
De auto werd aangedreven door een achterin geplaatste, luchtgekoelde V8 motor van 3 liter met bovenliggende nokkenassen. Hij produceerde 75 pk bij 3500 toeren per minuut. De topsnelheid was 161 km/u. De Tatra 87 had een unieke gestroomlijnde koets. Hij baseerde zich daarbij op de Tatra 77, de eerste in serie gebouwde auto met een aerodynamische carrosserie. Bij niet te grote snelheden reed de Tatra soepel en had hij een prima wegligging, maar bij hoge snelheid was hij door de zware motor achterin moeilijk te besturen. De voorzijde was aan de lichte kant, dat feit werd nauwelijks beïnvloed door het aantal inzittenden. Men moest als chauffeur duidelijk aan de rijeigenschappen van de Tatra wennen. Toentertijd was de Tatra 87 een van de snelste auto's in zijn soort, met een uitstekende acceleratie. Het verbruik van 1 liter per 8 kilometer was redelijk zuinig
Het interieur was ruim en comfortabel, motorgeluid drong er nauwelijks in door, men hoorde voornamelijk de wind. De voorruit, die uit een vlak glas bestand met aan de zijkanten twee kleine ruitjes, zorgden voor een prima vooruitzicht. Omdat er in de motorkap geen ramen geplaatst waren, maar louvres die ook als dienden luchtkoeling voor de achterin geplaatste motor, was het zicht achterwaarts abominabel. De voordeuren, die van rechts naar links opgingen, waren de zogenaamde suicide doors.
De Duitsers vonden de T87 zeer geschikt voor hun geavanceerde autobanen. Ze gaven de Tatra fabriek daarom al snel toestemming om het model voor civiele doeleinden te produceren. De opvallende auto werd bij de nazi-officieren zeer populair.
Na de Tweede Wereldoorlog kopieerden veel autofabrikanten elementen van de Tatra 87. Zo werd Dr. Ferdinand Porsche door Tatra aangeklaagd nadat zijn Volkswagen Kever op de markt verscheen. Bekende Tatra 87 bezitters waren ook de vliegtuigconstructeur Ernst Heinkel en de schrijver John Steinbeck.
In Nederland zijn indertijd twaalf 87's verkocht. Er staan in Nederland twee Tatra 87's op kenteken en er staat één exemplaar in het Louwman Museum.