JAGUAR SS 100

Home / JAGUAR SS 100

Fragment

 

Voor mij zijn auto's nooit zomaar auto's geweest. Ze zijn een verhaal, een metafoor, een object waarop je je passie richt. De filosoof Walter Benjamin beweerde dat alles, ieder ding, iedere plant, elk dier een taal spreekt. Zover wil ik niet gaan, maar kijk naar de dingen die mensen om zich heen verzamelen, en je leert hun preoccupaties, hun vormentaal en hun geschiedenis begrijpen. Een auto is zo veel meer dan een stuk techniek, het is een representant van een tijdsgewricht, een drager van herinneringen, een sublimatie van erotische drift.

 

Technische beschrijving

 

De Jaguar SS 100 is een Britse tweezitter gebouwd tussen 1936 en 1940 door SS Cars Ltd van Coventry. De toevoeging ‘100’ is te danken aan de te behalen 100 mijl per uur. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde het bedrijf zijn naam. SS riep foute associaties op. Voortaan droeg het concern de naam Jaguar.

De  SS 100  was het eerste echte high-performance model dat in de markt gezet werd door SS Cars Limited. SS  was de afkorting van de Swallow Sidecar & Coachbuilding Company. Het bedrijf produceerde aanvankelijk motoren. Ze lanceerde in 1931 hun eerste auto: de SS 1. In 1935 kwam de SS 90 roadster op de markt. Met zijn lange motorkap, vloeiend gewelfde  spatborden, diep uitgesneden deuren en ietwat verkorte achterkant was de SS 90 de belichaming van een jaren dertig ontwerp. Het was een spectaculaire auto om te zien, maar zijn zijklep-motor presteerde nog niet opzienbarend.

Toen de SS 100 Jaguar in 1936 werd geproduceerd, verscheen voor het eerst de latere naam Jaguar. De SS 100 was net zo extravagant van lijn als de SS 90, maar had een korter chassis met een wielbasis van 102 inches en een verbeterde versie van de 2,663 cc standaard zes cilinder motor die nu uitgerust was met een cilinderkop met kopkleppen en dubbele SU-carburateurs die 104 pk produceerden. Hoewel deze tweezitter ook een fantastische toerauto bleek, werd de SS 100 vooral op de markt gebracht om mee te racen. Het eerste grote succes werd geboekt toen Tommy Wisdom in 1936 die de International Alpine Trial won.  Dit zou het begin van nog vele succesvolle races zijn.

In 1938 kostte de 3,5 liter SS jaguar 445 pond, wat voor die tijd een gigantische bedrag was. Zijn waarde wordt nu geschat op meer dan een miljoen euro.