HISPANO SUIZA

Home / HISPANO SUIZA

Fragment

 

In één van de schuren van de abdij waar ik bivakkeerde, ontdekte ik een Hispano-Suiza J12. Ik wist dat de auto geschikt was voor lange wegen, omdat ik in rijverslag had gelezen dat de Hispano in 1933 van Parijs naar Nice was gereden zonder olie of water te verbruiken, hetgeen nogal uniek was voor die tijd. De voiture had iets van een paleis, van een sierlijk manifest, een rijdende herberg op een lange weg. Zij straalde de rijkdom, de warmte en de robuustheid uit die ik Ewa had willen geven, maar die het lot ons niet had gegund.

Hispano Suiza

Technische beschrijving

 

De Hispano-Suiza was een luxueuze, koetsvormige voiture. In zijn tijd was de limousine qua exclusiviteit vergelijkbaar met een Rolls-Royce. Hispano-Suiza wil zeggen dat het om een Spaans-Zwitserse productie ging. In 1898 startte een Spaanse artillerie-kapitein, Emilio de la Cuadra, de elektrische autoproductie in Barcelona onder de naam La Cuadra. In Parijs ontmoette hij de Zwitserse ingenieur Marc Birkigt. Hij huurde  hem in voor zijn bedrijf in Spanje. La Cuadra bouwde de eerste benzine aangedreven motoren van een Birkigt-ontwerp. Het merk vervaardigde auto’s en vrachtauto’s en produceerde later ook vliegtuigmotoren. Het bedrijf beleefde verschillende doorstarten. Frankrijk bleek al snel een grotere marktafname van luxe auto's te hebben dan Spanje. In 1911 begon een assemblagefabriek - Hispano France genaamd - te produceren in de Parijse voorstad Levallois-Perret. Deze werkzaamheden werden uiteindelijk verplaatst naar de grotere fabrieken in Bois-Colombes onder de naam Hispano-Suiza. Het werd al snel het belangrijkste centrum van het merk.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog besloot Marc Birkigt over te gaan op de productie van vliegtuigmotoren. Birkigt ontwierp een motorblok uit één stuk, in plaats van afzonderlijke cilinders vast te schroeven op een krukashuis zoals dat tot dan toe gebruikelijk was. In de oorlog vloog hij zelf ook met een SPAD tweedekker die was voorzien van een Hispano-Suiza V8-motor. De vliegende ooievaar die de radiateur van elke Hispano-Suiza van na de Eerste Wereldoorlog siert, is de mascotte van het squadron van de Franse luchtheld Georges Guynemer.

Na de Eerste Wereldoorlog vatte Hispano-Suiza de autoproductie weer op. In 1919 introduceerden ze de Hispano-Suiza H6 die een inline 6-cilinder bovenliggende nokkenas-motor bezat, die gebaseerd was op de V8 World War I vliegtuigmotoren. De auto's werden afgeleverd met verschillende exclusieve koetswerken van bekende carrosseriebouwers als Hibbard & Darrin en D'Ieteren. Ook waren de licenties voor Hispano-Suiza-octrooien erg in trek bij prestigieuze autofabrikanten. Rolls-Royce gebruikte een aantal Hispano-Suiza-patenten. Zo hebben ze jarenlang motorremmen geïnstalleerd die door Hispano-Suiza waren ontworpen.