Fragment
Mijn topstukken zijn unieke auto's, maar meer nog dan dat zijn het metaforen voor de vrouwen die ik heb bemind. De Allard J2 vormt daarop een uitzondering. Toen ik haar onder de knoestige eik zag staan, voelde ik opnieuw de verbluffende kracht van een peuterliefde. Het mag vreemd klinken, maar bij de aanblik van de rode racer voelde ik me herboren. Er zong weer toekomst in mijn uitgebluste gemoed.
Technische beschrijving
De Allard J2 is een indrukwekkende raceauto, niet zozeer door zijn gracieuze vormgeving, maar vooral door zijn robuuste, eerlijke uitstraling. Van voren oogt hij bruut met zijn klassieke cycle wings en grote grill in een ietwat stompe neus. De auto dankt zijn naam, rijgedrag en geschiedenis aan Sydney Allard. De eigenaar en ontwerper van deze bijzondere sportwagen werd in 1910 geboren. Hij was een fervent autoliefhebber en met name geïnteresseerd in racen. In zijn tijd waren de zogenaamde hillclimbs en trials zeer populair. (Heuvelklimmen, en races op onverharde wegen.)
Sydney Allard begon op zijn negentiende met racen, aanvankelijk in een Morgan driewieler die later tot een vierwieler werd omgebouwd. Enkele jaren later werd hij ook nog eens een belangrijke Ford Dealer. In de jaren dertig startte hij met het bouwen van zijn eigen auto's. Hij maakte gebruik van aangepaste Ford onderdelen die hij als dealer makkelijk kon verkrijgen. In 1936 produceerde hij een beperkte serie van de 'Allard Special'. Twee jaar later won hij hiermee de Brighton-Speed Trial.
Sydney Allard maakte voor zijn race ontwerpen gebruik van de sterke Ford V8 en Lincoln V12 motoren. Hij zag er voordeel in om een zo sterk mogelijke motor in een zo licht mogelijk chassis te plaatsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zijn Allard Company werkzaam onder het Ministry of Supply for the Army Auxillary waar legervoertuigen werden gerepareerd en onderhouden. Bij een bombardement in 1941 ontkwam de familie Allard ternauwernood aan de dood.
Na de oorlog startte Sydney Allard zijn autoproductie opnieuw op, al kreeg zijn bedrijf wel te kampen met tekorten aan materiaal en brandstof, en met de toen heersende exportbeperkingen. De avontuurlijke Sydney Allard nam opnieuw deel aan racewedstrijden, waar hij opnieuw successen boekte. De combinatie van veel vermogen en een relatief laag gewicht deed wonderen op circuits in Engeland en ver daarbuiten. De lijst met overwinningen is eindeloos. Met name in de VS.
Sydney Allard zelf stond als coureur bekend om zijn roekeloze rijstijl. Daarmee trok hij veel publiek. In 1949 won hij de Rally van Monte Carlo en werd hij ook nog eens derde in de 24 uur durende race in Le Mans.