MINERVA AK

Home / MINERVA AK

Fragment

 

Omdat ons gesprek stokte, vroeg ik Ariana hoe ze aan haar Minerva was gekomen. Nu moet ik je bekennen dat de koetsachtige bolide niet echt mijn soort auto is. Ik hou van rankere vormen. Maar toch, zoals ze daar in Destelbergen pontificaal voor het café prijkte, deden haar robuuste vormen me wel wat.

Minerva AK

Technische beschrijving

 

Het Belgische automerk Minerva werd in de jaren twintig en dertig vooral beroemd door zijn luxueuze uitstraling en zeer degelijke afwerking. De auto werd met name geleverd aan koninklijke families en hoogwaardigheidsbekleders. Destijds bezat  ZKH Prins Hendrik, echtgenoot van HM Koningin Wilhelmina, ook een dergelijke bolide.

België kende in het begin van de twintigste eeuw een bloeiende auto-industrie met merken als FN, Impéria, Excelsior en Métallurgique. Het bekendste merk Minerva wordt in 1897 opgericht door de Nederlander Sylvain de Jong, die daarvoor van Amsterdam naar Antwerpen verhuisde. Minerva, dat genoemd is naar de Romeinse godin van de wijsheid, maakte aanvankelijk fietsen en motorfietsen en vanaf 1904 ook auto’s. De doorbraak komt in 1908, als de licentie wordt verkregen om de geruisloze Knight-schuivenmotor te gaan produceren. Minerva richt zich meer en meer op het hoogste segment van de markt en kan zich medio jaren twintig meten met merken als Rolls-Royce en Hispano-Suiza. De Minerva 32 CV AK, de belangrijkste in de rij van producties, stamt uit 1928 en is uitgerust met de bovengenoemde 6,0 liter zescilinder schuivenmotor. De economische crisis van de jaren dertig maakt echter een einde aan het bestaan van het merk, dat wordt overgenomen door Impéria.